Stabilt blodsukker – Nøglen til energi og velvære
At opretholde et stabilt blodsukkerniveau er afgørende for både din fysiske og mentale sundhed. Når blodsukkeret er i balance, føler du dig energisk, klar i hovedet og undgår de trættende udsving, der kan opstå efter måltider. I denne kategori finder du naturlige produkter og kosttilskud, der støtter din krop i at regulere blodsukkeret på en sund måde, så du kan bevare dit velvære hele dagen.
Historie om diabetes
Diabetes blev opdaget i oldtiden. Det viste sig, at de ramte havde en særlig stærk tørst og en tilsvarende hyppig vandladningstrang (gammelgræsk "diabainein": at strømme igennem). Selvfølgelig var der ingen laboratorieundersøgelser på det tidspunkt, og derfor blev urinen fra de ramte undersøgt blot ved at smage på den. Smagen mindede lidt om honning (latin: mel). Sådan opstod fagudtrykket diabetes mellitus.
Diabetikere mangler insulin
Den søde urin kommer af, at syge har et særligt højt sukkerindhold i urinen. Men hvor kommer det fra?
Vores mave og lever omdanner vores mad til glukose, som sendes til vores blodbane. Denne glukose er et vigtigt sukker, der giver energi til hele vores krop. Men for at muskler og organer kan optage denne energi, kræves hormonet insulin. Det er den eneste måde, hvorpå sukkerindholdet i blodet kan reduceres igen af sig selv. Hvis der er for lidt insulin, forbliver sukkeret i blodet, og vores krop får ikke ordentligt tilført energi. Der kan være forskellige årsager til dette underudbud af insulin, hvorfor sygdommen normalt inddeles i to typer.
Årsager til type 1 og 2 diabetes
Type 1
Type 1-diabetes forekommer normalt hos dem, der er ramt som børn eller unge. På grund af en fejlreaktion i immunforsvaret har de syge ikke nok af kroppens eget hormon insulin. Det er en autoimmun sygdom, kroppens eget immunsystem angriber og ødelægger de insulinproducerende celler.
Dette fører til såkaldt hyperglykæmi (forhøjet blodsukkerniveau) og til forsuring af blodet på grund af ophobning af ketonstoffer.
Type 2
Type 2-diabetes blev derimod tidligere kaldt voksendiabetes, fordi den optræder særligt hyppigt hos ældre mennesker. I modsætning til type 1 har type 2 diabetikere stadig nok insulin i kroppen, men dets virkning på cellerne bliver stadig værre. For det første kompenserer kroppen for denne insulinresistens. Hvis han ikke længere er i stand til dette, udvikles type 2-diabetes. Dette skyldes forskellige faktorer som fedme, manglende motion og en usund kost, men kan også skyldes genetiske dispositioner.
Sådan bliver diabetes mærkbar (symptomer)
Symptomerne varierer også som regel meget afhængigt af typen. Mens de med type 1 kan opstå meget pludseligt og alvorligt, kan der med type 2 ikke være nogen symptomer overhovedet i starten.
Type 1 | Type 2 |
• Stærk følelse af tørst • Øget vandladningstrang • Vægttab • Muskelsvaghed • Træthed og udmattelse • Dårlig sårheling • Tør hud • Synsproblemer |
• Mangel på drive • Mangel på koncentration • Glemsomhed • Depressive stemninger • Træthed • Kløe • Infektioner • Tør hud • Dårligt helende sår |
Diagnose af diabetes
Men diabetes kan ikke diagnosticeres ud fra symptomer. En blodsukkermåling er afgørende for en pålidelig diagnose. En oral glucosetolerancetest (OGTT) udføres ofte til dette formål. Først måles det fastende blodsukkerniveau. Patienten tager derefter 75 g glukose opløst i vand. To timer senere måles blodsukkerniveauet igen.
Prædiabetes opstår, når... startværdien er under 126 mg/dl og er efter 2 timer 140-199 mg/dl. Diabetes opstår, når... startværdien er under 126 mg/dl og efter 2 timer er den over 200 mg/dl. eller basislinjeværdien er gentagne gange over 126 mg/dL. En diabetes-selvtest med urinteststicks anbefales ikke, da sukker i urinen kun kan påvises fra en værdi på 160-180 mg/dl.
Andelen af nye tilfælde af type 1-diabetes stiger med tre til fem procent årligt, og det forventes at fortsætte i fremtiden. De nøjagtige årsager til dette er endnu ikke klarlagt og undersøges i øjeblikket. 90 % af alle type 1-diabetes tilfælde forekommer hos børn og unge.
Hvad skal man gøre, hvis blodsukkeret er højt? (Terapi)
Type 1 diabetikere skal forsyne deres krop med insulin hele livet for at opfylde deres behov. Det nødvendige beløb afhænger af forskellige faktorer såsom: B. Stress, fysisk aktivitet og mængden af indtaget mad.
Valget af terapiform (CT, IKT eller CSII) aftales altid individuelt mellem patient og læge. Den mest almindelige form er intensiveret konventionel terapi (IKT).
Dem, der er ramt af type 2-diabetes, bør først og fremmest forsøge at ændre deres livsstil. Dette er den eneste måde at kontrollere konsekvenserne og virkningerne på og undgå værre komplikationer. At ændre dine spisevaner og dyrke mere motion kan have stor betydning, især i de tidlige stadier af diabetes.
Graviditetsdiabetes
Hvad er graviditetsdiabetes?
Når du er gravid øges dit behov for insulin. Normalt vil din krop automatisk begynde at producere mere insulin, men nogle gravide er ikke i stand til at producere nok eller har en nedsat insulinfølsomhed. Derfor får de graviditetsdiabetes.
Tilstanden forsvinder som regel igen efter fødslen, men graviditetsdiabetes hænger sammen med en øget risiko for at få type 2-diabetes senere i livet.
Ved alle typer diabetes har du et for højt blodsukker, hvis du ikke får behandling. Behandlingen af graviditetsdiabetes består af mad, motion og/eller medicin.
I 20-25% af tilfældene vil der på et tidspunkt blive behov for behandling med insulin.
Målet med behandlingen er at opnå et gennemsnitsblodsukker, der er så tæt på det normale som muligt under graviditeten. Et normalt blodsukker kan svinge i løbet af en dag, men ligger typisk på 5-10 mmol/l.
Når du har graviditetsdiabetes kan du få udleveret en blodsukkermåler på hospitalet. Jævnlig blodsukkermåling kan hjælpe dig til at finde ud af, hvordan din krop reagerer på kost og motion, der begge har betydning for dit blodsukker. Du kan for eksempel se, hvad der sker, når du skruer på mængden og typen af kulhydrater, som er den del af maden, der får dit blodsukker til at stige – eller når du går en lang tur efter du har spist.
Derudover kan svangerskabsdiabetes føre til for tidlige fødsler eller øget vægt af barnet, hvilket kan føre til komplikationer under fødslen. Desuden øges barnets risiko for at udvikle type 2-diabetes senere i livet.
I de fleste tilfælde kan svangerskabsdiabetes behandles ved at ændre din kost. Fedt-, kulhydrat- og kalorieindtaget skal normalt reduceres og mængden af fibre øges. Det anbefales også at fordele det på seks måltider.